Måla köksluckor

Många tror att måla är detsamma som lackera när det kommer till köksluckor. Så är dock inte alltid fallet. När man talar om att måla köksluckor handlar det oftast om att man vill lackera dem. Detta gör man när man vill byta färg på hela köksluckan, eller täcka över fläckar och repor med ett helt nytt lager färg/lack över hela ytan.

Men det finns ett annat sätt att måla köksluckor på också. Många händiga och konstnärliga personer tycker nämligen om att måla olika motiv på sina luckor. Dessa motiv är ofta ganska diskreta, eftersom man vill att de ska komplettera kökets utseende och möbler, snarare än dominera och ta över.

När man målar köksluckor är det också vanligt att man målar motiv med lokal anknytning. I Dalarna är exempelvis kurbits ett populärt motiv, och i många landskap dominerar landskapsblommor.

Ett annat alternativ att måla på sin kökslucka är att måla något som har personlig anknytning till familjen. Det kan vara ett husdjur, en sommarstuga eller något annat som väcker trevliga minnen till liv. Problemet med att måla sina luckor på det här sättet är att det kan uppstå svårigheter om man vill sälja sitt hus. Det är ju inte säkert att de nya ägarna trivs särskilt med de gamla ägarnas motiv. Då kan man bli tvungen att måla om köksluckorna ytterligare en gång för att överhuvudtaget kunna sälja huset.

Om du själv vill måla en kökslucka är det viktigt att du är noggrann, det kan nämligen bli svårt att göra om när färgen väl har torkat. De flesta som måla motiv på sina köksluckor använder oljefärg. Om du blir nöjd med resultatet och vill ha en bestående målning kan det vara en idé att lacka över din lucka med ett lager klarlack.

En sak att tänka på när du målar är att luckorna passar in i helheten. Det är ju tråkigt om öppna spisen med skorsten och allt inte passar ihop längre.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>